Tours
Toeristenkaart van Rome
Toeristenkaart van Rome
Dit combiticket geeft je toegang tot 5 topplekken in de stad Rome: het Colosseum (inclusief het Forum Romanum en de Palatijn), de Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en de Hop on/off bus.
Colosseum, Forum Romanum & Palatijn: priority-toegang
Colosseum, Forum Romanum & Palatijn: priority-toegang
Sla de lange rijen over met dit ticket voor voorrang bij binnenkomst. Na bezichtigen van het Colosseum kun je daarna naar het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel gaan, deze zijn gelegen tegenover het Colosseum.
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Met dit ticket bespaar je stress en tijd doordat je voorrang bij de ingang krijgt en de rij kunt overslaan. Bezoek de schitterende meesterwerken van Michelangelo, Rafaël, Caravaggio, Tiziano en de Sixtijnse kapel.
St. Peter's Basiliek: Koepelklim met gids
St. Peter's Basiliek: Koepelklim met gids
Krijg een rondleiding en beklim de koepel van de basiliek. Bewonder één van de mooiste uitzichten ter wereld. Na de rondleiding kan je de rest van de basiliek op je eigen tempo verkennen.
Appia Antica fietsverhuur
Appia Antica fietsverhuur
Ontdek een stukje Romeinse geschiedenis, terwijl je fietst langs bekende bezienswaardigheden in Appia Antica. Behalve fietsen voor volwassenen, zijn er ook fietsen voor kinderen beschikbaar.
Vaticaanse Musea & Tickets
Een bezoek aan de Vaticaanse Musea is een onvergetelijke ervaring. Niet alleen hebben deze musea één van de grootste verzamelingen kunstmeesterwerken in de hele wereld, maar de paleizen en zalen zijn een verbluffende erfenis van de pracht en praal van de Renaissance. Bijna elke grote naam uit de Italiaanse kunstgeschiedenis is hier vertegenwoordigd. Het is een paradijs voor elke kunstliefhebber en gegarandeerd een waar (en betoverend) genot voor elke bezoeker. Van de vloeren tot de plafonds, van oude Egyptische kunst tot de goddelijke schoonheid van de Sixtijnse Kapel, maak je klaar om verbaasd te zijn.
Tickets Info
Kaartjes voor de Vaticaanse Musea kun je normaal bij de ingang kopen. Maar let op: er staat een lange rij, meestal zo'n twee uur, soms meer. In elk geval is het nu, vanwege de COVID pandemie en tot nader order, nodig de kaartjes van tevoren te kopen.
Maar ook als alles weer normaal is en je geen 2 uur van je vakantie in de zon met weinig schaduw wilt verspillen, is het een goed idee om deze kaartjes vooraf te kopen.
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Met dit ticket bespaar je stress en tijd doordat je voorrang bij de ingang krijgt en de rij kunt overslaan. Bezoek de schitterende meesterwerken van Michelangelo, Rafaël, Caravaggio, Tiziano en de Sixtijnse kapel.
Vaticaanse Musea: Skip the line + Begeleide tour
Vaticaanse Musea: Skip the line + Begeleide tour
Verken de Vaticaanse Musea met een deskundige gids met deze 2-uur durende rondleiding. Sla de rij over en verzeker je van voorrangsingang zonder in de rij te hoeven wachten. Bekijk alle galerijen, waaronder het Pio Clementino Museum, de Galerij van de Geografische Kaarten, de Kamers van Rafaël en de Sixtijnse Kapel, versierd met Michelangelo's wereldberoemde fresco's. Bij het ticket is een koptelefoon inbegrepen.
Toeristenkaart van Rome
Toeristenkaart van Rome
Dit combiticket geeft je toegang tot 5 topplekken in de stad Rome: het Colosseum (inclusief het Forum Romanum en de Palatijn), de Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en de Hop on/off bus.
Rome tourist card
Rome is niet in één dag gebouwd, maar u kunt wel het beste van Rome zien in één dag! Met de Toeristenkaart voor Rome krijgt u alles wat u nodig hebt om de hoogtepunten van Rome te ontdekken. Je kunt zelfs de volgorde kiezen waarin je de dingen wilt zien, waardoor de kaart perfect is om je eigen avontuur te plannen.
Save money
100% digital
Hand-picked combinations
De collecties
De musea zijn een complex van verschillende pontificale musea en galerijen, gevestigd in de Apostolische Paleizen, waartoe ook de pauselijke appartementen behoren die voor het publiek toegankelijk zijn. Beginnend bij de Stanze della Segnatura, een reeks door Raffaello Sanzio versierde zalen, vlakbij de ingang, tot aan de wereldberoemde Michelangelo's Sixtijnse Kapel. Kunst vind je hier overal.
In de Vaticaanse Musea zijn grote collecties beeldhouwwerken, kunstwerken en kunstvoorwerpen van de oude wereld tot nu te zien. In totaal zijn er ongeveer 20.000 kunstwerken te zien (en 70.000 die op dit moment niet toegankelijk zijn), verspreid over een groot aantal galerijen, zalen en kapellen. Onder de belangrijkste collecties vinden we:
De Vaticaanse galerij - Met schilderijen uit de 11e tot de 19e eeuw, met een sterk accent op de Renaissance. Onder de getoonde kunstenaars kun je werken bewonderen van Giotto, Pinturicchio, Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Tiziano en Raffaello Sanzio.
Het Gregoriaans Egyptisch Museum - Dit gedeelte werd in 1839 door paus Gregorio XVI opgericht en bevat honderden monumenten, beelden en kunstvoorwerpen uit het oude Egypte, Mesopotamië en Assyrië. Sommige vondsten, zoals beelden, mummies en juwelen, dateren uit de 21e eeuw v. Chr.
Het Pio-Clementino Museum – Dit museum is voornamelijk gewijd aan oude Griekse en Romeinse kunst. De collectie spreidt zich uit over 14 tentoonstellingszalen. Het omvat de beroemde Lacoon groep en de Apollo van de Belvedere.
Het Gregoriaans Etruskisch Museum - Met kunstvoorwerpen zoals terracotta vazen en bronzen.
Het Pio-Christelijk Museum - In deze ruimten staan beelden en sarcofagen die tot de vroeg Christelijke traditie behoren, waaronder het beeld van de Goede Herder uit de 3e eeuw en, tot nu toe, het oudste beeld dat Christus afbeeldt.
Het Chiaramonti Museum - Het werd ontworpen door Antonio Canova en was geïnspireerd door het idee een unieke plaats te creëren om de drie ‘zusterkunsten’ tentoon te stellen: schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Tussen tientallen marmeren beelden, meestal uit de tijd van het Romeinse Rijk, bewonder je hier ook een door Bramante ontworpen zuilengalerij en de grootste collectie grafstenen ter wereld.
Het Etnologisch Museum - Bevat vondsten en kunstvoorwerpen die uit de vier windstreken komen en getuigen van de missies van de Paus over de hele wereld. Het is een viering van mensen en hun cultuur.
De Rafaëlkamers - Op de tweede verdieping van het Apostolisch Paleis is het privé appartement van paus Giulio II rijkelijk versierd met fresco's van Raffaello Sanzio.
De kapellen - Sommige pausen besloten hun privé kapel binnen de Apostolische Paleizen te laten bouwen, als deel van hun privé appartementen. De beroemdste is zonder twijfel de Sixtijnse Kapel. Ze werd gebouwd door Paus Sisto IV en was vanaf het begin rijk versierd; ze steeg tot wereldfaam toen Giulio II Michelangelo vroeg het koepelplafond en de muur eronder te beschilderen. Het resultaat is waarschijnlijk de meest impactvolle uiting van renaissancekunst die je ooit zult zien. Bij de ingang van de kapel wordt verzocht stilte in acht te nemen. Als je eenmaal binnenloopt, is deze aanwijzing, die te maken heeft met de heiligheid van de plaats, uiterst gemakkelijk op te volgen, want ik beloof je dat je sprakeloos zult zijn. De Genesis (met de Schepping van Adam) en de overweldigende majesteit van het Laatste Oordeel zijn indrukwekkend.
De andere kapellen zijn waarschijnlijk minder beroemd, maar nog steeds de moeite waard. In de Niccoline Kapel hangen schilderingen van Beato Angelico. Ook is er een rijke versiering gemaakt met het goud dat uit Amerika kwam.
De Rafaëlkamers - Op de tweede verdieping van het Apostolisch Paleis bevindt zich het privé appartement van paus Giulio II met fresco's van Raffaello Sanzio.
De Vaticaanse Tuinen
Grenzend aan de musea kun je de tuinen van het Vaticaan bezoeken. Oorspronkelijk aangelegd in 1279, zijn ze altijd een plaats geweest die door de pausen gebruikt werd om uit te rusten en te mediteren. Het ontwerp van de tuinen werd in de Renaissance helemaal vernieuwd. De beelden, fonteinen en kleine tempels die over de 23 hectaren van deze rustige plek verspreid staan, zijn een project van architecten als Donato Bramante en Pirro Ligorio.
Historische achtergrond
Het museum heeft onlangs zijn 500-jarig bestaan gevierd. Sinds de opening is het gefinancierd en voortdurend verrijkt door de pausen en hun families. De stichter is Julius II, die begon met het verzamelen van kunstwerken en die Michelangelo's beschermheer was. Paus Alexander VII gaf in de XVII eeuw de Scala Regia (koninklijke trap) opdracht aan Gian Lorenzo Bernini. De trap verbindt St. Pieter met de Raffaello's Kamers en de Sixtijnse Kapel.
De pausen Clemens XIV (1769-1774) en Pius VI (1775-1799) stichtten en richtten de eerste curatorenafdeling in het museum in. In feite werd het Pio-Clementijns Museum naar hen genoemd. Later voegde de toenmalige paus Pius VII (1800-1823) er een assortiment klassieke oudheden aan toe. Hij nam het Chiaramonti Museum en de galerij Braccio Nuovo op. Hij verbeterde ook de Epigrafische Verzameling, die in de Lapidaire Galerij intact werd gehouden.
Het museum was oorspronkelijk alleen toegankelijk voor een geselecteerd publiek, vooral academici, kunstenaars en aristocraten. De collecties werden uiteindelijk voor het grote publiek opengesteld bij testament van Clemens XIV, in 1771.
Belangrijke feiten over de Vaticaanse Musea
De beeldengroep van de Lacoon was het eerste ‘stuk’ van het museum. Het stelt de priester (Lacoon) voor die de burgers van Troje ervan probeerde te overtuigen het beroemde houten paard dat de Grieken schonken niet aan te nemen, waarschijnlijk het best nagebootste vredesoffer uit de oudheid! Het beeldje werd in het begin van de 16e eeuw in een wijngaard gevonden. Paus Julius II werd op de hoogte gebracht van de vondst en stuurde de kunstenaar (en kunstkenner) die momenteel in het Vaticaan werkt om er naar te kijken. De kunstenaar was toevallig Michelangelo en hij besefte al gauw dat de Lacoon een waardevol en uniek stuk was.
Als je de musea bezoekt, loop je door de Sala delle Carte Geografiche (De Kaartengalerij). De galerij werd in 1580 naar het testament van paus Gregorius XIII opgericht en is 120 meter lang. De fresco's op de muren beelden ongeveer 40 geografische kaarten van Italië uit, met zelfs de kleinste details van steden, straten, historische gebeurtenissen, samen met zeeën, rivieren, bergen en zelfs botanische informatie over het schiereiland. Op het plafond zijn ongeveer 50 fresco's te zien die wonderen en andere buitengewone gebeurtenissen illustreren die in Italië door de eeuwen heen gebeurden.
Het beroemde marmeren beeld van de Apoxyomenos (een jonge atleet), werd in 1849 teruggevonden in een weg die Vicolo delle Palme heet, in Rome. De vondst was zo opzienbarend dat de weg zijn naam veranderde in Vicolo dell'Atleta. In het oude Rome stond een bronzen kopie van het beeld, dat in het thermencomplex van Agrippa zat. Keizer Tiberio was er zo dol op dat hij het naar zijn privé-woning verplaatste. Maar hij had er geen rekening mee gehouden dat ook de Romeinen van het beeld hielden, en na een verhit debat met de burgers werd hij gedwongen het terug te brengen naar de plaats waar het stond. Het beeld is beroemd omdat het het eerste is dat ‘in de ronde’ stijl gemaakt is, dit betekent dat het pas ten volle gewaardeerd kan worden als je er omheen loopt. Voordien werden standbeelden ontworpen met een ‘frontale’ benadering, een beetje zoals bij schilderijen.
Rafaëls ‘School van Athene’ fresco, in de Raffaello Kamers, is niet alleen een ongelooflijk meesterwerk. Hier beeldde Raffaello de grootste filosofen af met de gelaatstrekken van zijn tijdgenoten. Plato is Leonardo Da Vinci, Euclides is Bramante, en Heraclitus is Michelangelo, afgebeeld met zijn laarzen, die hij voortdurend droeg.
Het Laatste Oordeel is één van de grootste fresco's van de Renaissance. Michelangelo schilderde in totaal 300 figuren op de muur, waaronder zijn ‘verontrustende’ zelfportret, in de vorm van zijn eigen huid na gevild te zijn, en vastgehouden door St. Bartholomeus onder Christus. Volgens sommige recente interpretaties is dit het gevolg van het extreme gevoel van vermoeidheid en strijd dat Michelangelo doormaakte tijdens het schilderen van het enorme fresco.
Het grootste schilderij op doek van de musea is "De slag om Wenen", van de Poolse kunstenaar Jan Matejko, en het stelt de koning van Polen, Jan de III, voor die Wenen in 1683 bevrijdt van het Turkse beleg. Het werd geschilderd in 1883 en het meet 9 bij 4,5 meter.
Behalve veel meesterwerken uit de oudheid en de Renaissance zijn er in het museum ook meer recente kunstwerken te zien. Een ervan is de opvallende spiraalvormige trap die Giuseppe Momo in 1932 ontwierp. Momo was door Paus Pio XI aangesteld als de officiële architect van het Vaticaan. De beroemde architectonische structuur wordt gevormd door een in elkaar verstrengelde dubbele vlucht, waardoor een dubbele helix ontstaat.
Belangrijke Bezoekersinformatie
De musea zijn gesloten op de volgende data: 1 en 6 januari, 11 februari, 19 maart, Paaszondag en Paasmaandag, 1 mei, 29 juni, 15 augustus, 1 november, 8 december, 25 en 26 december. De Musea zijn gesloten op zondag, behalve op de laatste zondag van de maand.
Toeristen en bezoekers mogen fototoestellen gebruiken, maar het gebruik van flitsers en selfie sticks is ten strengste verboden. De flitsen kunnen de chemische reacties versnellen die de kunstwerken aantasten. In de Sixtijnse Kapel is het maken van foto's op welke manier dan ook echter streng verboden.
Ook het aanraken van kunstwerken in de musea is verboden. Er zijn geautomatiseerde bewakingsapparaten die synchroon werken met het elektronische alarmsysteem, en die geactiveerd worden zodra een artefact aangeraakt wordt. Ook houden personeelsleden toezicht op de voortdurende, handmatige bewaking.
Net als in elke andere kerk of heilige plaats ben je verplicht gepaste kleding te dragen: mouwloze hemden, korte broeken en minirokjes zijn niet toegestaan. Je mag geen eten of drinken mee naar binnen nemen, maar je kunt het wel achterlaten bij de garderobe-service bij de ingang. Binnen in de musea zijn er verschillende verfrissingspunten en een cafetaria. De musea zijn gezinsvriendelijk: er is een crèche en er zijn liften beschikbaar voor kinderwagens. Als je de Sixtijnse Kapel binnengaat, moet je je telefoon uitzetten en totale stilte in acht nemen. Om veiligheidsredenen is de Wi-Fi dienst niet beschikbaar binnen het terrein van de musea.
COVID Update: Vanaf begin mei 2021 zijn de Vaticaanse Musea officieel weer geopend. Bezoeken zijn alleen mogelijk na voorafgaande reservering. Tijdens het bezoek is het nodig sociale afstandsregels te volgen en een gezichtsmasker te dragen.
FAQ
Welke bezienswaardigheden liggen in de buurt van de Vaticaanse Musea?
De sint Pietersbasiliek en de Engelenburcht liggen in de buurt van de Vaticaanse Musea
Is de Sixtijnse kapel onderdeel van de Vaticaanse Musea?
Ja, de Sixtijnse kapel is onderdeel van de Vaticaanse Musea je kunt dus beide bezoeken met het entreekaartje van Vaticaan Museum.
Hoe lang is de wachtrij voor de Vaticaanse Musea?
De Vaticaanse Musea zijn een van de populairste Musea van Rome. De wachttijd kan om die reden oplopen tot twee uur en soms zelfs langer. Als je niet zolang wil wachten, is het verstandig om van tevoren online je ticket te kopen.
Hoe kom ik bij de Vaticaanse Musea?
Metro lijn A halte Cipro. Vanaf daar is het nog ongeveer vijf tot tien minuten lopen.