Tours
Toeristenkaart van Rome
Toeristenkaart van Rome
Dit combiticket geeft je toegang tot 5 topplekken in de stad Rome: het Colosseum (inclusief het Forum Romanum en de Palatijn), de Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en de Hop on/off bus.
Colosseum, Forum Romanum & Palatijn: priority-toegang
Colosseum, Forum Romanum & Palatijn: priority-toegang
Sla de lange rijen over met dit ticket voor voorrang bij binnenkomst. Na bezichtigen van het Colosseum kun je daarna naar het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel gaan, deze zijn gelegen tegenover het Colosseum.
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Met dit ticket bespaar je stress en tijd doordat je voorrang bij de ingang krijgt en de rij kunt overslaan. Bezoek de schitterende meesterwerken van Michelangelo, Rafaël, Caravaggio, Tiziano en de Sixtijnse kapel.
St. Peter's Basiliek: Koepelklim met gids
St. Peter's Basiliek: Koepelklim met gids
Krijg een rondleiding en beklim de koepel van de basiliek. Bewonder één van de mooiste uitzichten ter wereld. Na de rondleiding kan je de rest van de basiliek op je eigen tempo verkennen.
Appia Antica fietsverhuur
Appia Antica fietsverhuur
Ontdek een stukje Romeinse geschiedenis, terwijl je fietst langs bekende bezienswaardigheden in Appia Antica. Behalve fietsen voor volwassenen, zijn er ook fietsen voor kinderen beschikbaar.
Piramide van Cestius
Een Egyptische piramide in Rome
De Piramide van Cestius is één van die bouwwerken die op een afstand klein is, maar van dichtbij gigantisch. Het is zo groot dat je naar boven blijft kijken, terwijl je naar de top probeert te kijken! Mensen verwachten meestal dat deze piramide niet zo groot is als die in Egypte, maar deze is 36,5 meter hoog (bijna 120 voet) en ligt midden in de stad.
In tegenstelling tot de Egyptische piramides valt op dat deze een puntig uiteinde heeft. Dit heeft twee redenen. Ten eerste konden de Romeinen bakstenen gebruiken bij de constructie en ze slaagden erin om het meer gespannen te maken. Ten tweede is op veel schilderijen de piramide van Gizeh geschilderd alsof deze een puntiger einde had dan hij in werkelijkheid heeft. Er wordt gezegd dat deze schilderijen degenen waren die als model werden gebruikt om de Piramide van Cestius te bouwen.
Andere geleerden zeggen dat de Piramide van Cestius werd gebouwd met behulp van de Nubische piramides als model, aangezien de stad waarin ze zich bevonden (Meroë, Soedan) in een paar jaar voorafgaand aan de bouw ervan werd veroverd.
Wie was Cestius?
Deze piramide werd gebouwd als een tombe voor Gaius Cestius, een rijke magistraat die erom verzocht te worden begraven. De piramide heeft de inscriptie
C (aius) Cestius L (ucii) F (Ilius) Epulo (nius) POB (lilia) PRAETOR tribune plebejers (september) VIR EPULORUM ”. Dit vertaalt zich ruwweg naar "Gaius Cestius Epulo, zoon van Lucius, praetor, tribune van het plebs, septemvir epulonum."
In wezen zegt deze inscriptie dat Gaius Cestius een praetor en tribune was (beide zijn titels voor magistraten en ambtenaren in het oude Rome).
De piramide werd volgens zijn testament in minder dan 330 dagen gebouwd. Aan de westkant van de piramide was er nog een inscriptie die luidde: "Het werk werd voltooid, in overeenstemming met het testament, in 330 dagen, door de beslissing van de erfgenaam Pontus Mela, zoon van Publius van de Claudia en Pothus, vrijgelatene."
Maar waarom ligt er midden in Rome een Egyptisch uitziende piramide?
Wist je dat Romeinen enthousiast waren over de Egyptische oudheid? Op 30 v.Chr. Veroverden de Romeinen Egypte en als gevolg daarvan trok dit de aantrekkingskracht van de Egyptische cultuur op de Romeinen. Deze invloed is te zien op monumenten en bouwwerken die in het hele Romeinse rijk zijn gebouwd, maar is vooral zichtbaar op de Piramide van Cestius.
In feite zijn er tegenwoordig in totaal 13 obelisken in Rome die ofwel door Romeinen zijn gebouwd in navolging van de Egyptische stijl of die rechtstreeks uit Egypte zijn gehaald en na de verovering opnieuw zijn opgebouwd.
Wanneer je naar Rome gaat, is het opvallend om deze piramide midden in de gewone Romeinse wijk te zien - het is in feite midden op een kruispunt! Natuurlijk had deze specifieke structuur er niet altijd moeten zijn - vroeger was dit midden op het platteland. Je moest een eindje buiten Rome uitgaan om het te zien.
De mythe achter de Piramide van Cestius
Deze piramide bevindt zich binnen de Aureliaanse muur en aangezien de muur door de jaren heen goed bewaard is gebleven, werd ook de piramide van Cestius gehandhaafd. Het bestaan van deze piramide heeft in latere jaren echter heel lang een mythe in stand gehouden.
In de middeleeuwen stond de piramide niet bekend als de Piramide van Cestius - hij heette "Meta Remi". Waarom? Omdat dit van de twee de op één na grootste piramide in Rome was. De grootste piramide heette de "Piramide van Romulus" of "Meta Romuli", gelegen nabij Castel Sant'Angelo (dat in de 16e eeuw volledig werd afgebroken). Bijgevolg werd er in de loop van de tijd een mythe onder de mensen verspreid over hoe deze twee piramides de resten van Remus en Romulus (de tweelingbroers die Rome stichtten) bevatten.
De oorsprong van de Piramide van Cestius werd uiteindelijk vergeten en het gerucht ging dat dit inderdaad het graf van Remus was (vandaar de naam 'Meta Remi'). De ware identiteit van degene die echt begraven lag in de piramide, bleef lang verborgen.
Uiteindelijk, in de vijftiende eeuw, werden er opgravingen gedaan, waardoor de inscripties weer leesbaar werden en uiteindelijk kwam de waarheid aan het licht - de piramide bevatte de resten van Cestius.
Wat te verwachten?
De grafkamer is niet openbaar geopend. Het graf van Gaius Cestius bevindt zich in de piramide. Tijdens de 17e eeuw werden twee bronzen beelden op de piramide van Cestius gezien en overgebracht naar de Capitolijnse musea. De meeste waardevolle items zijn echter jaren geleden gestolen en geplunderd, wat de vraag doet rijzen wat er vóór het onderzoek eigenlijk in de ruimte was.
Desalniettemin is er veel geschiedenis en zelfs enkele overblijfselen van oude fresco's, zijn nog steeds te vinden. Tegenwoordig wordt de piramide voornamelijk gebruikt als toevluchtsoord voor zwerfkatten. De piramide van Cestius bevindt zich op Piazza di Porta San Paolo.
Tickets en bezoeken
Om de tombe te bezoeken, heb je een rondleiding nodig. Tickets kosten ongeveer € 7,50 en de tour kan op de derde en vierde zaterdag en zondag van elke maand worden gedaan. De Piramide is gemakkelijk bereikbaar met het metrostation.