Tours
Toeristenkaart van Rome
Toeristenkaart van Rome
Dit combiticket geeft je toegang tot 5 topplekken in de stad Rome: het Colosseum (inclusief het Forum Romanum en de Palatijn), de Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en de Hop on/off bus.
Colosseum, Forum Romanum & Palatijn: priority-toegang
Colosseum, Forum Romanum & Palatijn: priority-toegang
Sla de lange rijen over met dit ticket voor voorrang bij binnenkomst. Na bezichtigen van het Colosseum kun je daarna naar het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel gaan, deze zijn gelegen tegenover het Colosseum.
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel
Met dit ticket bespaar je stress en tijd doordat je voorrang bij de ingang krijgt en de rij kunt overslaan. Bezoek de schitterende meesterwerken van Michelangelo, Rafaël, Caravaggio, Tiziano en de Sixtijnse kapel.
St. Peter's Basiliek: Koepelklim met gids
St. Peter's Basiliek: Koepelklim met gids
Krijg een rondleiding en beklim de koepel van de basiliek. Bewonder één van de mooiste uitzichten ter wereld. Na de rondleiding kan je de rest van de basiliek op je eigen tempo verkennen.
Appia Antica fietsverhuur
Appia Antica fietsverhuur
Ontdek een stukje Romeinse geschiedenis, terwijl je fietst langs bekende bezienswaardigheden in Appia Antica. Behalve fietsen voor volwassenen, zijn er ook fietsen voor kinderen beschikbaar.
Capitolijn
De Capitolijn is, samen met de Palatijn, de plaats van de vroege nederzetting van Rome. Daarom is het, ook al is het waarschijnlijk de kleinste van de zeven heuvels, een plek waar de geschiedenis een enorme stempel heeft gedrukt. Gelegen in de wijk Rione Campitelli, midden in het centrum en met uitzicht op het Colosseum en het Forum Romanum, is het niet alleen één van de beste bezienswaardigheden, maar ook een interessante en verrassende plek.
Geschiedenis
Toen Romulus Rome stichtte, bouwde hij de eerste vestingmuren tussen de Capitolijnse heuvel en de Palatijn. Later, toen de vroege monarchie werd bedreigd door de legers van de omliggende steden, vochten de Romeinse soldaten hier hun allereerste veldslagen. Ze waren zich er beslist niet van bewust dat deze plek het centrum van het politieke en zakelijke leven van het grootste rijk van de oude geschiedenis zou worden.
Dit kleine stuk land is getuige geweest van de ontmoeting van koningen, keizers, politici en prominente vertegenwoordigers van alle culturen van de bekende wereld, tot op de huidige tijd. Tegenwoordig herbergt het plein het Paleis van Senatoren (de thuisbasis van de gemeenteraad van Rome), de Capitolijnse musea en verschillende gebouwen met belangrijk kunstwerken.
In het begin werd de heuvel gekozen als locatie voor de nederzetting, omdat de steile kliffen uitkeken over de Tiber en de oude moerassen rond de oevers. Hierdoor was de heuvel moeilijk bereikbaar voor vijanden en tegenstanders. Door de eeuwen heen is de Capitolijn langzaam verbonden met de rest van het grote centrum van Rome, inclusief het op zijn kant gelegen Forum. Om de top van de heuvel te bereiken, beklim je een trap die in het midden van de zestiende eeuw door Michelangelo is ontworpen. De bekende schilder, beeldhouwer en architect zorgde ook voor het grotere project van de renovatie van het plein op de Capitolijn.
Wat is hier te zien?
Oorspronkelijk werd de Capitolijnse heuvel gebruikt om verschillende openbare gebouwen en tempels te bouwen. De meeste daarvan zijn vernietigd of bedekt tijdens de middeleeuwen en de renaissance, toen de pausen met een nieuw stadsplan kwamen. Onder de oude tempels die ooit op de heuvel stonden, waren er de Tempel van Capitolijnse Jupiter, de Tempel van Saturnus en de Tempel van Concordia.
Het paleis van senatoren - Gebouwd tussen 1200 en 1300, staat het paleis bovenop het Tabularium, een gebouw dat ooit de archieven van het Romeinse Rijk huisvestte. Tegenwoordig is het gebouw het hoofdkantoor van de gemeente Rome. De dubbele trap aan de voorzijde is ontworpen door Michelangelo.
Het oude Tabularium, dat een solide basis bood voor de nieuwbouw, deed sinds 1144 dienst als gemeentehuis. Het huidige gebouw werd gebouwd op het Tabularium en de oude tempel van Veione is overgebleven. Het Tabularium is toegankelijk vanuit de Capitolijnse musea. Hier zie je een indrukwekkend gewelfd bouwwerk, inscripties, standbeelden en overblijfselen van marmeren ornamenten en monumenten uit de keizertijd.
Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuovo - De twee gebouwen staan tegenover elkaar en hebben een bijna identieke structuur. Ze huisvesten de Capitolijnse musea. Palazzo dei Conservatori werd gebouwd in 1400 en vervolgens volledig gerenoveerd door Michelangelo en Giacomo della Porta, terwijl Palazzo Nuovo vanaf het begin door Michelangelo werd gebouwd. De twee gebouwen zijn verbonden door een ondergrondse gang.
Het standbeeld van de keizer Marcus Aurelius - Marcus Aurelius, bekend als de keizer-filosoof, werd eigenlijk gedwongen om het grootste deel van zijn leven te besteden aan het voeren van zegevierende oorlogscampagnes, voornamelijk tegen de Galliërs. Hij is één van de laatste (en belangrijkste) exponenten van de Romeinse stoïcijnse leer. Tijdens zijn lange regeerperiode (161-180 n.Chr.), werd dit bronzen beeld, bedekt met goud, opgericht om hem te eren. De keizer werd als commandant en als god afgebeeld. Zijn rechterarm is opgeheven, als teken van clementie. Hij heeft geen wapenrusting, wat waarschijnlijk een manier was om een gevoel van welvaart en vrede af te beelden.
Het beeld is het enige Romeinse ruiterstandbeeld dat volledig intact is gebleven. Tijdens de middeleeuwen werden de meeste bronzen beelden van het Romeinse rijk (beschouwd als een symbool van het heidendom) vernietigd. De beelden werden versmolten om het brons te recyclen. Het standbeeld van Marcus Aurelius werd bewaard, omdat hij ten onrechte werd toegeschreven aan Constantijn, de eerste christelijke keizer.
In het begin werd het beeld waarschijnlijk ofwel in het Forum ofwel op het Colonnaplein geplaatst. Het werd hierheen verplaatst in 1538 en uiteindelijk een jaar later door Michelangelo op de huidige positie geplaatst. Vanwege externe en enkele kleine structurele schade werd het beeld verplaatst naar één van de zalen van de Capitolijnse musea. Degene die je in het midden van het plein bewondert, is een exacte replica gemaakt met lasertechnologie.
De Vittoriano - Ook bekend als monument voor Victor Emmanuel II of het altaar van het vaderland
Dit enorme monument kijkt uit op het lagere Piazza Venezia en biedt één van de beste uitzichten over de stad. Het werd ontworpen door de architect Giuseppe Sacconi en gebouwd tussen 1885 en 1935. Het gebouw heeft de structuur van een "moderne Forum", met drie niveaus en een colonnade bovenaan.
De Vittoriano heeft een hoge symbolische betekenis, aangezien het oorspronkelijk was gewijd aan Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italië na de eenwording van het schiereiland. Op de top van het monument staat een altaar met de afbeelding van de oude godheid van Rome. Hier ligt sinds 1921 het graf van de onbekende soldaat, als herinnering aan het offer van het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elk jaar, op 2 juni, de Dag van de Republiek, is er een officiële ceremonie die wordt bijgewoond door de president van Italië, die een lauwerkrans onder het graf legt.
Hoe kom je bij de Capitolijn
Het is heel gemakkelijk om de Capitolijnse heuvel te bereiken. Je kunt hier met de bus komen met verschillende buslijnen, zoals lijn 8, 60, 810, 170 en C3. Sommige van die lijnen stoppen op het Venetië plein (Piazza Venezia), dat slechts een paar meter verwijderd is van de Capitolijnse heuvel, andere in de buurt van de Via del Corso. Je kunt ook de metro gebruiken (metrolijn B) en uitstappen bij de halte Colosseo (vlakbij het Colosseum). De Capitolijnse heuvel ligt op slechts 10 minuten lopen van hier. Als je hier komt, raden we je aan om ook een bezoek aan de Capitolijnse musea te plannen.